04.10.2011.

Čudni recepti

   
      1/4 šolje sode bikarbone,
      1/4 šolje niseste(kukuruzni skrob),
      1/4 šolje vode.Kuvati na laganoj vatri.A evo šta se moze napraviti od toga:

 Gomila perli koje čekaju da budu lakirane.Lak je veoma bitan,jer ce biti otporne na vodu.Smeša se kuva u šerpi koja ne zagoreva,uz stalno mešanje.Suši se na vazduhu 2-3 dana,ali moze da se desi da perle ispucaju.Ja sam ih sušila položene u pamucnoj maramici,pa nisu ispucale.
 Ovo se zove mastik,i pogodan je za rad sa decom.
 Ima jos čudniji recept,sa lepkom.Evo šta se moze napraviti od njega.

To je "cold porcelan".
Kada sam napravila smesu sa lepkom bila je pretvrda,moja prva misao je bila"samo moze da se baci".Nisam odustala,dodala sam malo vode,mesila,a smesa je postajala kao plastelin,savitljiva, bez pucanja.Dodavala sam malo boje iz tempera i pravila rupice sa iglom za šivenje.Sušenje na vazduhu 2 dana.Najbolje je drzati u kesi masu dok ne završite rad,jer se na vazduhu brzo suši.
Kada se dobro osuši ,tvrdo je kao kamen.Prelakirano,ima zaštitu od vode i izgleda kao pravi porcelan.Bezbroj mogućnosti ukrašavanja,mada je meni omiljen  gliter,:))
Slike nisu najbolje,ali tako je sa telefonom.Do sledećeg posta :*

7 коментара:

 1. prvom zgodnom prilikom ću probati recept :-)

  ОдговориИзбриши
 2. Ovo je preslatko, obožavam ovakve recepte :))

  ОдговориИзбриши
 3. Super je i iz iskustva znam koliko je zabavno !Bryo 'e se i na mom blogu naci slicne slicice ,u pripremi su ,pozdrav .

  ОдговориИзбриши
 4. Hvala na komentarima svima.Samo da napomenem,kada se radi sa ovim masama,rupice na perlama se smanjuju prilikom susenja,pa zbog toga ako budu male,mogu da se zatvore.

  ОдговориИзбриши
 5. zanimljivo...probacu obavezno! I hvala ti Miki na komentarima mog bloga...

  ОдговориИзбриши
 6. Zbog vaše zaineresovanosti za ovakve recepte,postavljam adresu gde ih možete naći i pročitati iskustva drugih. MOJRUCNIRAD forum,tema cold pocelan.
  SREĆNO.:)

  ОдговориИзбриши

Hvala na komentarima

Kukičani leptir.